Vi[g]la Μύκονος

Vi[g]la Μύκονος

Η εξοχική κατοικία, συνολικού εμβαδού 400m2, επιχειρεί να εναρμονιστεί με τα στοιχεία του μυκονιάτικου τοπίου και να εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν τη θέα που απλώνεται γύρω της (από την Νάξο ανατολικά έως την Τήνο δυτικά).

Σημαντική επιρροή στο σχεδιασμό στάθηκαν οι πυκνές συνθέσεις των απλών στενομέτωπων κτιρίων της Χώρας κατά μήκος των σοκακιών.

Η κύρια κατοικία συντίθεται από μια τέτοια διαδοχή όγκων, ομοίως και οι ξενώνες που βρίσκονται σε απόσταση προκειμένου να πλαισιώσουν τους ενδιάμεσους υπαίθριους καθιστικούς χώρους και την πισίνα.

Συνθετικά χρησιμοποιήθηκαν δύο συστήματα αξόνων. Η διαμήκης πορεία της κύριας κατοικίας διαμοιράζει τους χώρους εκατέρωθεν αυτής και την συνδέει  με τον υπαίθριο χώρο. Οι εγκάρσιες οπτικές φυγές προσανατολίζουν τους χρήστες προς το απέραντο γαλάζιο και τη δύση. Οι ξενώνες στρέφονται ελαφρά προς νότο για να αιχμαλωτίσουν τη θέα της Χώρας

Στόχος του έργου ήταν να καταστεί συνολικά λειτουργικό και ευανάγνωστο. Οι διαφοροποιήσεις στα μεγέθη και την υλικότητα συνέβαλλαν σε αυτό. Ταυτόχρονα, ο εξειδικευμένος σχεδιασμός του κάθε χώρου είχε στόχο να προσφέρει στον χρήστη διαφορετικές εμπειρίες κατοίκησης.