Πολυκατοικία Οδού Δεληγιώργη

Πολυκατοικία Οδού Δεληγιώργη

Βασικός στόχος κατά την διαδικασία μελέτης ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου κατοικιών με ισχυρή σχεδιαστική ταυτότητα που θα είναι ταυτόχρονα διαχρονικό και λειτουργικό για τους χρήστες του. Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός συναντά την αποτελεσματικότητα στο κτίριο iMet που σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί κατοικίες τελευταίας τεχνολογίας, εξοπλισμένες με όλα τα νέα χαρακτηριστικά που συνιστούν έναν σύγχρονο τρόπο ζωής. Το κτιριακό αποτύπωμα του νέου κτιρίου με τις υφές και τα υλικά που επιλέχθηκαν, συμβάλλουν στην ενεργειακή θωράκισή του που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όλων των νέων κατασκευών. Οι κατοικίες σχεδιάστηκαν για να ικανοποιούν κάθε χρήστη από άποψη χώρου, εγκαταστάσεων και θέας με την υψηλής ποιότητας κατασκευή να αποτελεί μια ισχυρή προσθήκη στο περιαστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Στο νέο κτίριο σχεδιάστηκαν 4 κατοικίες με κοινά χαρακτηριστικά αλλά διαφορετικές παραμέτρους. Στο ισόγειο χωροθετείται μια κατοικία με την μορφή της αστικής βίλας που εκτείνεται σε 3 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, πατάρι), απολαμβάνει μεγάλους φωτεινούς χώρους και την ιδιωτικότητα ενός μεγάλου κήπου με πισίνα. Στους ορόφους τα αυτοτελή οροφοδιαμερίσματα επωφελούνται από μεγάλες βεράντες περιμετρικά που ενοποιούν τους εσωτερικούς άνετους χώρους τους. Στον τελευταίο όροφο σχεδιάστηκε μια κατοικία που αποτελείται απο 2 επίπεδα, τον 3 όροφο του κτιρίου και το φυτεμένο δώμα στο οποίο δημιουργείται ένας χώρος εκτόνωσης με πισίνα και απρόσκοπτη θέα στην πόλη και την θάλασσα.

Η πολυκατοικία κατασκευάστηκε σε νοτιοανατολικό οικόπεδο στο κέντρο της πόλης του Βόλου και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την παραλία της πόλης και το εμπορικό κέντρο.

Το τραπεζοειδές σχήμα του οικοπέδου, που βρίσκεται σε δρόμο με υψηλή δόμηση και ταυτόχρονα η ύπαρξη έντονων ορίων στις πλαϊνές πλευρές του, περιόρισαν τον σχεδιασμό ανοιγμάτων και εξωστών μόνο στην πρόσοψη και την πίσω όψη του κτιρίου. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν μεγάλα ανοίγματα, που συμβάλλουν στην διαμπερότητα των χώρων καθώς και μεγάλοι γραμμικοί εξώστες που εκμεταλλεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο το μήκος της πρόσοψης.

Το κτίριο κατασκευάστηκε σε υποχώρηση από την οικοδομική γραμμή και τμήμα του οικοπέδου στο ισόγειο παραχωρήθηκε σε δημόσια χρήση ώστε να αυξηθεί το πλάτος του υπαίθριου χώρου της πόλης. Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η αύξηση του πλάτους των εξωστών, που όμως δεν επιβαρύνουν τον ήδη πυκνοδομημένο χαρακτήρα της οδού.

Σε κάθε όροφο σχεδιάστηκαν 2 διαμπερή διαμερίσματα εκτός από τους 2 τελευταίους στους οποίους υπάρχει από ένα οροφοδιαμέρισμα με απεριόριστη θέα στην πόλη, το βουνό και την θάλασσα. Τα δύο τελευταία αυτά διαμερίσματα σχεδιάστηκαν ως «στέγαστρο» της πολυκατοικίας και ουσιαστικά παρέχουν σκιασμό και προστασία από την βροχή με την ενιαία σύνθεση των εξωστών τους. Ο εξώστης του προτελευταίου ορόφου παρουσιάζει κλίση προς τον νότο σε μια προσπάθεια να στραφεί περισσότερο στην γειτονική παραλία της πόλης και να ενισχυθεί έτσι η θέα από το συγκεκριμένο επίπεδο.

Μορφολογικά το κτίριο αποπνέει ηρεμία με την επιλογή ανοιχτόχρωμων χρωματισμών, την σύνθεση των εξωστών και την εναλλαγή των διαφανών και συμπαγών κιγκλιδωμάτων. Μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο οι κατακόρυφες ξύλινες περσίδες οι οποίες υπαγορεύτηκαν από την έντονη παρουσία δέντρων στην οδό και την γύρω περιοχή.